Olvasóink kér(dez)ték: Utazási kedvezmény és pedagógusigazolvány – alapítványi dolgozónak

A napokban egy alapítványi fenntartású szociális intézmény pedagógus munkakörben foglalkoztatott dolgozói kerestek meg minket. Amint írták, szeretnék igénybe venni a közalkalmazottaknak járó ötven százalékos utazási kedvezményt és a pedagógusigazolvány adta kedvezményeket. De egyiket sem kapják, és igazából nem is tudják, mire hivatkozhatnak vagy jár-e nekik egyáltalán. Utánanéztünk.

Az utazási kedvezményeket a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet szabályozza. A kormányrendelet 7. §-a rendelkezik az „Alkalmazásban állók utazási kedvezményeiről”. A kormányrendelet szerint „Utazási utalvány” alapján évente 12 alkalommal 50 % kedvezményű menettérti utazásra jogosult a költségvetési szervek és intézmények – beleértve az önkormányzati költségvetésből gazdálkodó szerveket is – közalkalmazotti vagy közszolgálati jogviszony (ideértve a bírói, az igazságügyi és az ügyészségi szolgálati viszonyt is) keretében foglalkoztatott, valamint a közigazgatási szerveknél ügykezelőként, illetve fizikai alkalmazottként foglalkoztatott (továbbfoglalkoztatott) dolgozója. Ugyanilyen utazási kedvezményre jogosult az egyházi jogi személyek, a társadalmi szervezetek, továbbá az alapítványok azon dolgozója is, aki az előző pontban hivatkozott (azaz a közszférában foglalkoztatott) személlyel azonos munkakört tölt be kórházakban, szociális szolgáltatókban, alsó-, közép- és felsőfokú nevelési, oktatási intézményekben.

Az „Utazási utalvány” a munkahely útján igényelhető, az utalvány formáját, tartalmát a kormányrendelet 2. melléklete rögzíti. A kedvezmény igénybevételéhez az is szükséges, hogy a jogosult dolgozó legalább egyéves – bármely munkáltatónál eltöltött – munkaviszonnyal rendelkezzen (a munkaviszony számításához a részidőket össze kell adni). Az „Utazási utalvány”-t a munkáltató minden év március 31. napjáig bocsátja a jogosultak rendelkezésére.

A pedagógusigazolvány ugyancsak jár, mégpedig a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 15. § (14) bek.-e alapján. Eszerint a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott személyt és a pedagógus-munkakörből nyugdíjba vonult személyt az Nktv. (a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv.) szerinti pedagógusigazolvány illeti meg. A pedagógusigazolvány kiadását a munkáltató kezdeményezi a központi adatszolgáltatásra alkalmas rendszeren keresztül a KIR (köznevelési információs rendszer) adatkezelőjénél. Az igénylés részletes szabályait az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet tartalmazza.

SzMDSz