Mit hozhat a minimálbér emelése a szociális ágazatban?

A kormány a VKF (Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma) ülésén a minimálbér 15 %-os, míg a garantált bérminimum 25 %-os emelésére tett javaslatot. Ilyen arányú emeléssel a minimálbér 127.650 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 161.250 Ft-ra nőne.

A Kjt. szerint a közalkalmazottat garantált illetményként legalább a kötelező legkisebb munkabérnek, míg középfokú vagy magasabb iskolai végzettséget, illetve középfokú vagy magasabb szakképzettséget igénylő munkakör betöltése esetén a garantált bérminimumnak megfelelő összeg illeti meg. A közalkalmazotti illetménytábla egyes kategóriái emiatt egyre inkább összecsúsznak, 2016-ban már három, diplomás fizetési kategóriában is a garantált bérminimumra kell kiegészíteni a tábla szerinti illetményt. A 25 %-os emelés még több diplomás kategóriát érintene, a garantált illetmények táblája így nézne ki:kjt_tabla_2017.bmp

Ha ehhez hozzáadjuk a 257/2000. Korm.r. szerint járó szociális ágazati összevont pótlékot (ne feledjük, december 1-től az ágazati és a kiegészítő pótlék helyett jön az összevont pótlék!), a következő összegeket kapjuk:

szoc_tabla_2017_nov_2.bmp

Ha az ágazati összevont pótlék összege nem változna 2016 decemberéhez képest, a bérminimumok tervezett emelése az alábbiak szerint érintené az ágazat dolgozóinak bérét:

szoc_ber_emelkedes_2017_szines.bmp

Felhívjuk a figyelmet, hogy mindaddig, amíg a vonatkozó jogszabályokat ki nem hirdetik, valamennyi táblázat csak munkaanyag, amelyeket tájékoztatási céllal tettünk közzé.

Frissítés: A VKF 2016. november 22-i ülésén a korábbi ajánlatnak megfelelő mértékű, a minimálbér 15 %-os , a garantált bérminimum 25 %-os emelésében állapodtak meg. A pontos összegekről még nem esett szó; ahogy a kormányrendeletet kihirdetik, újraszámolunk.

SZTDSZ - SzMDSz

 

Címkék: pótlék, Kjt.