Állj ki magadért!

2016.jún.29.
Írta: SzMDSz Szólj hozzá!

Ismét változott a Munka törvénykönyve

A jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényben módosították a Munka törvénykönyvét. Mivel a módosítások nagy része már június 18-án hatályba lépett, a főbb rendelkezéseket most röviden összefoglaljuk, sokakat érinthet.

Tovább

Egybefüggő szabadság és az apróbetűs rész

nem-felni-kell.jpg

Egy friss hír szerint több kereskedelmi lánc is „önkéntes” nyilatkozatot íratott alá a dolgozókkal, miszerint azok lemondanak az egybefüggő kéthetes szabadságukról. Az egyik munkáltató állítólag a szabadságolási terv apróbetűs részébe rejtette a nyilatkozatot, amit aztán átvetetett a munkavállalókkal.

Hasonló helyzet a szociális ágazatban is könnyen előfordulhat. Foglalkoztunk már a szabadság kérdéseivel, most csak néhány lényeges szabályra hívjuk fel a figyelmet, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló esetek:

Tovább

Munkavégzés más munkakörben, más munkahelyen vagy más munkáltatónál?

Gyakran előfordul, hogy a munkáltató más munkakörbe tartozó feladatok elvégzésére utasítja a dolgozót vagy a munkaszerződésben/kinevezésben meghatározott munkavégzési helyen kívül utasítja munkavégzésre. Erre a törvény szerint lehetősége van, de ahogy már megszokhattuk, jó néhány feltételt szab a Munka törvénykönyve. Lássuk, mik ezek:

Tovább
süti beállítások módosítása