Ma egy órával hosszabb lehet a munkaidő

Október utolsó vasárnapjára esik a téli időszámítás kezdete, ami érinti a munkaidővel kapcsolatos szabályokat. Annak, akit ma éjszakára osztottak be, érdemes továbbolvasnia.

clock2.jpg

 

Az órákat október utolsó vasárnapján három órakor kettő órára kell állítani.

Főszabály, hogy a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra, heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra lehet. A hosszabb teljes napi munkaidővel foglalkoztatott, készenléti jellegű munkakörben dolgozók esetében – a felek írásbeli megállapodása alapján – a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje legfeljebb huszonnégy óra, heti munkaideje legfeljebb hetvenkét óra lehet.

A beosztás szerinti napi munkaidő értelemszerűen azt az időtartamot jelöli, amelyet a munkavállaló egy adott napon munkával tölt, beleértve a munkaidő-beosztása szerinti munkaidőt és a munkaidő-beosztástól eltérő munkaidőt is (utóbbi rendkívüli munkaidőnek minősül). A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaidejébe továbbá az ügyelet teljes tartamát be kell számítani, ha a munkavégzés tartama nem mérhető.

A munkavállaló beosztás szerinti heti munkaidejébe be kell számítani – a beosztás szerinti munkaidőn felül – valamennyi rendkívüli munkaidő tartamát is, így a munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidőkereten felüli, az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidőt, továbbá az ügyelet tartamát.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása esetén a beosztás szerinti heti munkaidő tartamát átlagban (a munkaidőkeret átlagában) kell figyelembe venni. Így előfordulhat például, hogy a dolgozó négyheti munkaidőkeretben az egyik héten 5*12=60 órát dolgozik, három héten át viszont 3*12=36 órát, így átlagosan kevesebb, mint 48 óra lesz a beosztás szerinti heti munkaidő.

A beosztás szerinti napi, illetve heti munkaidő maximumát érinti a téli időszámítás. Ha ugyanis a téli időszámítás kezdete a munkaidő-beosztás szerinti munkaidőre esik, a munkavállaló beosztás szerinti napi vagy heti munkaideje a fent meghatározott tartamot legfeljebb egy órával meghaladhatja.

Vagyis annak, aki ma éjszaka 3 órakor a munkaidő-beosztása szerinti munkaidejét tölti, a beosztás szerinti  napi munkaideje legfeljebb 13 óra, heti munkaideje legfeljebb 49 óra, hosszabb teljes napi munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén a napi munkaideje legfeljebb 25 óra, heti munkaideje legfeljebb 73 óra lehet.

A téli időszámítás kezdetén a munkavállaló ténylegesen egy órával többet dolgozik. A tekintetben két iskola létezik, miként kell elszámolni ezzel az egy óra többletmunkával a munkaidőkeret végén. (Mivel csak egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén fordulhat elő, hogy a munkavállaló az óraállítás idején dolgozzon, szükségképpen munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot alkalmaz a munkáltató). Az első álláspont szerint a munkavállaló által teljesített munkaidő mértéke megnő, így ez az egy óra (hacsak a munkáltató nem kompenzálja) a munkaidőkereten felül elrendelt rendkívüli munkaidőként jelentkezik majd a munkaidőkeret végén. A másik iskola szerint viszont a havibéres munkavállaló munkabérét nem érinti az óraátállítás, az egy óra többletmunkavégzés nem keletkeztet munkaidőkereten felüli munkaidőt. A magunk részéről hajlunk arra, hogy a munkavállalónak kedvezőbb, első értelmezést tartsuk helyesnek.

A pótlékokra ugyancsak a ténylegesen teljesített munkaidő után jogosult a munkavállaló, így az óraállításkor végzett egy óra többletmunka után is jár műszakpótlék vagy éjszakai pótlék, esetenként vasárnapi pótlék. Arra itt is felhívjuk a figyelmet, hogy aki megszakítás nélküli tevékenység keretében dolgozik, nem jogosult vasárnapi pótlékra.

Ha nem értesz egyet a hó végi elszámolással, fordulj az SzMDSz vagy az SZTDSZ helyi tisztségviselőjéhez. Ha munkahelyeden nem működik még SzMDSz csoport vagy SZTDSZ alapszervezet, csatlakozzatok hozzánk! Fordulj hozzánk, hogy segíthessünk!

Ha csatlakoznátok, keressetek minket az szmdsz.info@gmail.com vagy az info@sztdsz.hu címen, vagy telefonon a 061/473 02 14 számon, ahol üzenetet is hagyhattok.

SzMDSz - SZTDSZ

Címkék: munkaidő