Az számít, aki benne van

Ha Te is beleszólnál a téged érintő munkáltatói, fenntartói, ágazati döntések meghozatalába, most van rá lehetőséged – 2020 első negyedévében kerül sor ugyanis a közalkalmazotti reprezentativitás megállapítására, ami alapján eldől, mely szakszervezetek vehetnek részt az érdekegyeztetés különböző szintjein folyó egyeztetésekben.

 

Mi is az a reprezentativitás?

Leegyszerűsítve a szakszervezetek támogatottsága, amit jelenleg a taglétszám alapján mérnek. A mérésre utoljára 2014-ben került sor. 

 

Miért fontos a taglétszám?

Az a szakszervezet lesz reprezentatív, és tud többletjogokat gyakorolni, amelyik adott szinten legalább tíz százalékos szervezettséggel rendelkezik.

Ahhoz, hogy helyben kollektív szerződést köthessünk, legalább a dolgozók tíz százaléka kell, hogy szakszervezetünk tagja legyen.

Fenntartói (kerületi, települési önkormányzati) szinten az összes közalkalmazott, vagy az ágazatban foglalkoztatott közalkalmazottak legalább tíz százaléka kell ahhoz, hogy az önkormányzati érdekegyeztető fórumban véleményezhessük a költségvetést, illetve a közalkalmazottak nagyobb, vagy egyes ágazatokba tartozó csoportját érintő intézkedések tervezetét.

Ha ágazati, alágazati vagy szakágazati szinten is megvan a tíz százalékos szervezettség, a megfelelő szintű ágazati érdekegyeztető fórumnak is tagja lesz a szakszervezet, ahol a munkaügyi kapcsolatokat és a közalkalmazotti jogviszonyt érintő ágazati jelentőségű kérdésekben egyeztetnek az ágazati miniszter, az országos önkormányzati érdek-képviseleti szervezetek, az érintett költségvetési szervek, illetve ágazati szakmai érdekképviseletek bevonásával. 

 

Aki lemarad, az kimarad?

A reprezentativitás megállapítására jó esetben háromévente kerül sor. Ehhez képest 2017-ben két évvel, 2019-ben pedig újabb egy évvel halasztották el a mérést. Ami azt jelenti, hogy aki 2014-ben nem ért el tíz százalékot vagy 2014 után alakult, akkor sem vehet részt az érdekegyeztető fórumok működésében, ha időközben jócskán meghaladta a taglétszám a szükséges szintet. Jogosultságot csak a következő méréssel szerez. 

 

Mi a teendőd?

Ha szakszervezeti tag vagy, hívd fel munkatársaid figyelmét is, hogy most lehetőségük van beleszólni az őket érintő döntések meghozatalába, nem kell mást tenniük, mint csatlakozni a helyi SZTDSZ alapszervezethez vagy SzMDSz csoporthoz. Ha nem vagy tag, mielőbb keressetek minket elérhetőségeinken, hogy a helyi alapszervezet, munkahelyi csoport megalakulhasson, és Te is számíts. 

 

Mikor kerül sor a mérésre?

Fontos, hogy a reprezentativitást a 2020. januári, februári vagy márciusi taglétszám alapján állapítják meg, a tagdíjfizető tagok száma után. Hogy melyik lesz a mérés hónapja, utóbb, sorsolással állapítják meg. 

 

A közalkalmazotti reprezentativitásról szóló részletesebb összefoglalónkat tisztségviselőinknek kiküldjük, illetve közzétesszük szakszervezeti tagjaink zárt Facebook-csoportjában is. Ha érdekel, és szívesen elolvasnád, náluk, illetve a csoportban a fájlok között megtalálod.

 

Dr. Schnider Marianna SZTDSZ alelnök, SzMDSz érdekvédelmi alelnök