Kinek jár az egészségügyi kiegészítő pótlék?

Alábbi írásunkat 2018. február 2-án frissítettük:

2018. január 1-vel újabb pótlékot vezettek be a szociális ágazatban, ezúttal az egészségügyi munkakörökben dolgozóknak.

A 257/2000. Korm.r 15/C. §-a alapján az ún. egészségügyi kiegészítő pótlék az alábbi intézményekben és munkakörökben dolgozóknak jár:

1. a szociális intézményben a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló miniszteri rendeletben kötelezően előírt egészségügyi végzettséggel betölthető munkakörökben foglalkoztatott (orvos, intézményvezető ápoló) közalkalmazott,

2. a gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményben a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló miniszteri rendeletben kötelezően előírt egészségügyi végzettséggel betölthető munkakörökben foglalkoztatott (orvos, ápoló) közalkalmazott,

3. a javítóintézetben a javítóintézetek rendtartásáról szóló miniszteri rendeletben kötelezően előírt egészségügyi végzettséggel betölthető munkakörökben foglalkoztatott (orvos, ápoló) közalkalmazott, illetve

4. az egészségügyi engedéllyel rendelkező szociális intézményben, valamint a szakápolási központban ápolói, szakápolói munkakörben, magyar egészségügyi szakdolgozói kamarai tagság mellett foglalkoztatott közalkalmazott.

Az egészségügyi kiegészítő pótlék összege, ahogy a szociális ágazati összevont pótléknál is, a foglalkoztatott fizetési osztálya és a közalkalmazotti jogviszonyban töltött ideje alapján változik, a konkrét összegeket a Korm.r. 7. számú melléklete tartalmazza.

Figyelem, a melléklet 2018 február 2-án, január 1-re visszamenőleges hatállyal módosult:

eu_kiegeszito_potlek_1.bmp

Tájékoztatásul íme az orvosok egészségügyi kiegészítő pótlékát tartalmazó táblázat:

orvos_potlek.bmp

 

Az egészségügyi kiegészítő pótlékot nem kell figyelembe venni az adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló, a közalkalmazottat megillető, kormányrendeletben meghatározott kompenzációra való jogosultság és a kompenzáció összegének számítása tekintetében.

Az egészségügyi kiegészítő pótlék tekintetében közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek a fizetési fokozat megállapításának alapjául szolgáló időt kell tekinteni. A közalkalmazott 7. számú mellékletben foglalt táblázat szerinti, a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő alapján történő besorolása minden megkezdett évre tekintettel a tárgyév első napján történik.

Az egészségügyi kiegészítő pótlék a szociális ágazati összevont pótlék mellett jár, a bruttó bérek tehát így alakulnak az érintetteknél:

 

eu_szoc_ber_2018.bmp

A 257/2000. Korm. r. (Kjtvhr.) vonatkozó rendelkezéseit a 2018. február 1-jével módosította a 2/2018. (II.1.) Korm. r. Ennek értelmében az egészségügyi kiegészítő pótléknak az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók, valamint a szociális ágazatban egészségügyi munkakörben dolgozók béremelésével összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 2/2018. Korm.r. 6 mellékletével megállapított összegére vonatkozó rendelkezéseit 2018. január 1-jétől kell alkalmazni. A Kjtvhr. 2018. január 1-jén hatályos 7. számú melléklete szerinti egészségügyi kiegészítő pótlék, valamint a módosító kormányrendelet 6. melléklete szerinti egészségügyi kiegészítő pótlék összegének különbözetét - a 2018. január hónapban történt foglalkoztatásra tekintettel - 2018. március hónapban kell kifizetni. Ha a foglalkoztatás nem egész hónapban történik, a különbözetet időarányosan kell kifizetni. (Kjtvhr. 18. §).

Mindez azt jelenti, hogy az eredetileg 2018. november 1-re ígért pótlékemelést előbbre hozták, így már január 1-től az emelt összegű egészségügyi kiegészítő pótlékra jogosultak az érintett dolgozók. Mivel azonban januári bérükben még az emelés előtti összeget számfejtették, a különbözetet a következő bérrel, március hónapban kell kifizetni.

Fontos kiemelni, hogy önmagában az egészségügyi végzettség nem jogosít a pótlékra. Aki például gondozó munkakörben dolgozik, vagy olyan szociális intézményben, amely egészségügyi engedéllyel nem rendelkezik, nem lesz jogosult az egészségügyi kiegészítő pótlékra.

 

Ha bizonytalan vagy benne, jogosult vagy-e az egészségügyi kiegészítő pótlékra, fordulj az SzMDSz vagy az SZTDSZ helyi tisztségviselőjéhez. Ha munkahelyeden nem működik még SzMDSz csoport vagy SZTDSZ alapszervezet, csatlakozzatok hozzánk! Fordulj hozzánk, hogy segíthessünk!

Ha csatlakoznátok, keress minket az szmdsz.info@gmail.com vagy az info@sztdsz.hu címen, vagy hagyd meg telefonszámod a 061/473 02 14 üzenetrögzítőjén, visszahívunk.

Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete - Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete

Címkék: pótlék, bér