Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az SZTDSZ és az SzMDSz követeli a megfelelő védőeszközök és anyagi források biztosítását a szociális ágazatban, a  munkájuk során megbetegedett vagy kontaktszeméllyé vált szociális dolgozók 100 %-os táppénzét, rendszeres tesztelést a szociális és gyermekvédelmi ellátás valamennyi területén, az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan ingyenes utazást a szociális dolgozóknak, valamint legalább 500.000 Ft egyszeri jutalmat, és érdemi bérintézkedéseket!

Ha egyetértesz a levélben foglaltakkal, kérjük, írd alá a Szabad a Hang! oldalon, és terjeszd ismerőseid körében is: 

https://szabad.ahang.hu/petitions/500-000-ft-jutalmat-es-50-os-beremelest-a-szocialis-agazatnak

sztdsz_szmdsz_level_orban_viktor_miniszterelnoknek_2020_11_12-page-001.jpg

"Dr. Orbán Viktor 

Miniszterelnök

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete képviseletében, tagjaink és a szociális terület valamennyi dolgozója érdekében az alábbiakban kérjük haladéktalan intézkedését.

Nem először hívjuk fel figyelmét arra, hogy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában a szociális és gyermekvédelmi terület dolgozóinak munkája és helytállása nélkülözhetetlen. Mégis, a kormányzati kommunikációban csak elvétve esik szó e területről, arról, hogy túlnyomórészt az itt dolgozók áldozatos munkájának köszönhető, hogy nem váltak gócponttá a szociális intézmények, arról, hogy a szociális terület milyen nagy mértékben járul hozzá az egészségügy tehermentesítéséhez a fertőzött gondozottak ellátásával, vagy akár arról, hogy számos településen, fővárosi kerületben a szociális terület bevonásával kerül sor az idősek vagy a karanténban lévők ellátására a járvány idején. Mindezt úgy, hogy az intézmények zöme rendkívül jelentős létszámhiánnyal küzd.

Sajnos a világjárvány első hulláma óta eltelt időszakban sem történtek intézkedések arra, hogy rendezzék a terület finanszírozási problémáit, a létszámhiány elsődleges okaként felhozható bérlemaradást, vagy bármi módon ellentételezzék az itt dolgozóknak a járvány megelőzésére tett erőfeszítéseit.

A szociális területen legalább az alábbi, haladéktalan intézkedések szükségesek:

Haladéktalanul gondoskodni kell az intézmények megfelelő és kellő mennyiségű védőeszközökkel való ellátásáról, és számukra a védekezéshez szükséges költségvetési forrás azonnali biztosításáról.

A dolgozók rendszeres szűrése a szociális és gyermekvédelmi ellátások valamennyi területén, az alap- és a szakosított ellátásban egyaránt szükséges.

Az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan biztosítsák a szociális és gyermekvédelmi terület dolgozói számára is a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményt a veszélyhelyzet ideje alatt.

Azon, koronavírussal fertőzött dolgozók esetében, akik a fertőzés beigazolódását megelőzően az ellátásban részt vettek, a foglalkozási megbetegedés gyanúját automatikusan vélelmezni kelljen annak érdekében, hogy a munkahelyén megfertőződött dolgozó 100 %-os táppénzben részesülhessen.

Ugyancsak részesüljön 100 %-os táppénzben az, aki fertőzött munkatársa vagy ellátott kontaktszemélyeként kerül karanténba.

A szociális és gyermekvédelmi terület dolgozói is legalább egyszeri ötszázezer forintos juttatást kapjanak még az idei évben, a veszélyhelyzetben tanúsított, embert próbáló munkájuk elismeréseként. 

Végezetül, a szociális terület összeomlásának elkerülése érdekében érdemi intézkedések szükségesek a dolgozók bérének felzárkóztatására.

Budapest, 2020. november 12. 

Üdvözlettel: 

Migács Tibor elnök

dr. Schnider Marianna alelnök

SZTDSZ

SzMDSz"