Szolidaritási sztrájk a pedagógusok mellett

274298519_4864209493660706_472947316606304573_n.jpg

 

A Pedagógusok Szakszervezete 2022. október 14-re sztrájkot hirdetett.

A pedagógusok, oktatásban dolgozók sztrájkja melletti szolidaritás kifejezéseképp az akcióhoz más ágazatok dolgozói szolidaritási sztrájkkal csatlakozhatnak. A szolidaritási sztrájkról az alábbiakat mindenképpen tudni kell:

1. Szolidaritási sztrájkot csak szakszervezet kezdeményezhet.

2. Szolidaritási sztrájk esetén az előzetes egyeztetés (a sztrájkkövetelésekről) mellőzhető.

3. A sztrájkban való részvétel önkéntes, az abban való részvételre, illetve az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető. A jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozókkal szemben a munkabeszüntetés befejezését célzó kényszerítő eszközökkel nem lehet fellépni.

4. A sztrájkjog gyakorlása során a munkáltatóknak és a munkavállalóknak együtt kell működni. A sztrájkjoggal való visszaélés tilos.

5. Annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez - így a legtöbb szociális és gyermekvédelmi intézményben is -, szolidaritási sztrájk is csak úgy folytatható, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. A még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit törvény e területen nem állapítja meg, így arról egyeztetést kell folytatni a munkálatóval, és a sztrájkot megelőzően megállapodni. Megállapodás hiányában az érintett munkáltatóknál a sztrájk jogszerűen nem kezdhető meg.

6. A sztrájk kezdeményezése, illetve a jogszerű sztrájkban való részvétel nem minősül a munkaviszonyból eredő kötelezettség megsértésének, amiatt a dolgozóval szemben hátrányos intézkedés nem tehető.

7. A jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozót megilletik a munkaviszonyból eredő jogosultságok.

8. A sztrájk miatt kiesett munkaidőre - eltérő megállapodás hiányában - a dolgozót díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg.

9. A munkaviszonyhoz kapcsolódó társadalombiztosítási jogokra és kötelezettségekre a társadalombiztosítási jogszabályok az irányadók azzal, hogy a jogszerű sztrájk időtartamát szolgálati időként kell figyelembe venni.

10. A szolidaritási sztrájkot helyben az SZTDSZ alapszervezetek, illetve SzMDSz munkahelyi csoportok abban az esetben kezdeményezhetnek, ha a tagság legalább fele egyetért a döntéssel.

Amennyiben a tagság a sztrájk megszervezése mellett van, legfeljebb két órás sztrájk megfontolását javasoljuk. Amennyiben a sztrájk feltételeiről (pl. még elégséges szolgáltatás, kieső díjazás pótlása) előzetesen nem sikerül a munkáltatóval megállapodni, más eszköz (pl. kék szalag kitűzése, csoportkép készítése és közzététele stb.) alkalmazása javasolt.

Amennyiben a tagság szolidaritási sztrájkról dönt, módszertani iránymutatásért, anyagokért az alapszervezeti titkárok, illetve csoportbizalmik a szakszervezeti központhoz forduljanak!

SZTDSZ - SzMDSz Központ