Közkívánatra: Mi mennyi? Illetménytábla, ágazati pótlék, kiegészítő pótlék

Mai bejegyzésünkben következzék a garantált illetmény, az ágazati pótlék és a kiegészítő pótlék összege - táblázatba foglalva, hivatkozásokkal, tudnivalókkal:

(A teljes anyag pdf-ben letölthető az alábbi linkről:

https://drive.google.com/file/d/0B0DIi1jq4ViseFQxakY3Y1paWTQ/view )

 

Közalkalmazotti illetménytábla

szmdsz_kjt_kozalkalmazotti_bertabla_2016.jpg

 

* A tábla a Kjt. 3. sz. mellékletéből kiindulva a fizetési osztályok egyes fizetési fokozataihoz tartozó illetmény garantált összegét tartalmazza, szükség szerint a minimálbérre, illetve garantált bérminimumra kiegészítve.

* Figyelem! 2016-ban a költségvetési törvény 6. mellékletében levő közalkalmazotti illetménytábla helyett a Kjt. 3. sz. mellékletében levő illetménytáblát kell alkalmazni!

* A „B” fizetési osztályt két részre bontottuk, munkakörönként eltérő lehet ugyanis, hogy abban a minimálbér vagy garantált bérminimum jár.

* A központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatásban részesülő egyházi fenntartású vagy nem állami fenntartású intézmények, szolgáltatók munkavállalói számára is legalább a tábla szerinti alapbért biztosítani kell.

 

 Szociális ágazati pótlék

szmdsz_szocialis_agazati_potlek_2016.jpg

* A táblázat a 257/2000. Korm. r. 5. sz. mellékletéből kiindulva a szociális ágazati pótlék összegét tartalmazza, fizetési osztályonként és fizetési fokozatonként.

­* Az ágazati pótlék a közalkalmazottat a besorolása alapján illeti meg.

* Nem illeti meg az ágazati pótlék a pedagógus munkakörben, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben foglalkoztatott közalkalmazottat.

* Az ágazati pótlékot nem kell figyelembe venni az adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló, a közalkalmazottat megillető, kormányrendeletben meghatározott kompenzációra való jogosultság és a kompenzáció összegének számítása tekintetében.

­* A három új fizetési fokozat (15-17.) 2016. január 1-ji bevezetésével az ágazati pótlék mértékét tartalmazó táblázat nem módosult, az a 14. fizetési fokozattal bezárólag határozza meg a pótlék mértékét. Így jelenleg kérdéses, hogy az új fizetési fokozatokban jár-e ágazati pótlék, és ha igen, milyen összegben.

* Az ágazati pótlék a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatásban részesülő egyházi fenntartású vagy nem állami fenntartású intézmények, szolgáltatók munkavállalóit is megilleti.

 

Szociális ágazati kiegészítő pótlék

szmdsz_szocialis_agazati_kiegeszito_potlek_2016.jpg

* A táblázat a 257/2000. Korm. r. 6. sz. mellékletében foglaltakkal egyezően a kiegészítő pótlék összegét tartalmazza.

* A kiegészítő pótlék az ágazati pótlékra jogosult közalkalmazottat illeti meg. Ennek megfelelően nem illeti meg a kiegészítő pótlék a pedagógus munkakörben, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben foglalkoztatott közalkalmazottat.

* A kiegészítő pótlék a közalkalmazottat a fizetési osztálya és a közalkalmazotti jogviszonyban töltött ideje alapján illeti meg.

* A kiegészítő pótlék tekintetében közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek a fizetési fokozat megállapításának alapjául szolgáló időt kell tekinteni. A közalkalmazottnak a táblázat szerinti, a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő alapján történő besorolása minden megkezdett évre tekintettel a tárgyév első napján történik.

* A kiegészítő pótlékot nem kell figyelembe venni az adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló, a közalkalmazottat megillető, kormányrendeletben meghatározott kompenzációra való jogosultság és a kompenzáció összegének számítása tekintetében.­

* A kiegészítő pótlék a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatásban részesülő egyházi fenntartású vagy nem állami fenntartású intézmények, szolgáltatók munkavállalóit is megilleti.

 

Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete

 

Címkék: pótlék, Kjt.