Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, …?

A pihenőidőkre vonatkozó szabályokról kevés szót ejtettünk eddig a blogon, épp ezért most a napi pihenőidővel kapcsolatos tudnivalók következnek. A szabályokat a Munka törvénykönyve tartalmazza, de azok a Kjt. hatálya alatt állókra is vonatkoznak.

clock-1274699_1920.jpg

Fő szabály, hogy a napi munka befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani. Ezt nevezzük napi pihenőidőnek.

Tizenegy óránál kevesebb napi pihenőidőt csak az alábbi esetekben lehet alkalmazni:

  • az osztott munkaidőben,
  • a megszakítás nélküli,
  • a több műszakos vagy
  • az idényjellegű tevékenység keretében

foglalkoztatott munkavállaló esetében. A napi pihenőidő azonban ebben az esetben is legalább nyolc óra kell, hogy legyen.

A munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, ha naptári naponként hat órát meg nem haladó tartamban vagy naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel és társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására irányul, vagy a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan vagy rendeltetésszerűen másként nem folytatható.

A munkáltató tevékenysége több műszakos, ha tartama hetente eléri a nyolcvan órát.

A munkáltató tevékenysége idényjellegű, ha a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik.

A tizenegy óra helyett legalább tíz, illetve a nyolc óra helyett legalább hét óra pihenőidő biztosítására egyetlen esetben van lehetőség: ha a napi pihenőidő a nyári időszámítás kezdetének időpontjára esik.

Lényeges szabály, hogy a két egymást követően beosztott napi pihenőidők együttes tartama legalább huszonkét óra kell, hogy legyen. Vagyis, ha például megszakítás nélküli munkarendben a munkáltató egyik nap nyolc óra pihenőidőt oszt be a munka befejezése és a következő napi munkakezdés között, a következő napi pihenőidő legalább tizennégy óra kell, hogy legyen.

A készenlétet követően nem kell pihenőidőt beosztani, ha a munkavállaló munkát nem végzett.

A napi pihenőidő kapcsán meg kell említeni a beosztás szerinti napi munkaidő főbb szabályait is (ezekről részletesen egy későbbi posztban lesz szó): A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra lehet. Kivétel a hosszabb teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló, akinek a beosztás szerinti napi munkaideje – a felek írásbeli megállapodása alapján – legfeljebb huszonnégy óra lehet. A beosztás szerinti napi munkaidőbe a munkaidő-beosztástól eltérő munkaidő (rendkívüli munkaidő) tartamát be kell számítani.

A fenti szabályoktól kollektív szerződés csak a munkavállaló, illetve közalkalmazott javára térhet el.

Ha szociális intézményben dolgozol, és bizonytalan vagy, jogszerű-e a munkaidő-beosztásod, segítségért helyi tisztségviselőinkhez fordulhatsz. Ha munkahelyeden még nem működik az SZTDSZ alapszervezete vagy az SzMDSz csoportja, a csatlakozás érdekében keressetek minket az szmdsz.info@gmail.com vagy az info@sztdsz.hu címen, vagy hívjátok a 061/473 02 14 (üzenetrögzítős) telefonszámot.

SZTDSZ-SzMDSz

Segítsd a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság munkáját, és töltsd ki kérdőívünket, amelyben egyebek mellett a munkaidőt érintő kérdések is szerepelnek: Élet és munkakörülmények a szociális ellátásban