Állj ki magadért!

2022.feb.07.
Írta: SzMDSz Szólj hozzá!

Hány nap szabadság jár a szociális és gyermekvédelmi dolgozónak?

Korábbi összefoglalónkat frissítettük ismét, kiegészítve a „covid-pótszabadság” szabályaival is.

Tovább

Szociális ágazati bértábla - 2022

A Magyar Közlöny 2021. évi 218. számában megjelent a 663/2021. (XII. 1.) Korm. rendelet a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról szóló 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet szociális ágazatban foglalkoztatottak béremelésével összefüggő módosításáról. 

A jogszabály rögzíti a szociális ágazati összevont pótlék 2022. január 1-től irányadó összegét. A pótléktábla, valamint a VKF-megállapodásban kihirdetett minimálbér, illetve garantált bérminimum ismeretében készítettük el ismét a szociális ágazat dolgozóira 2022. január 1-től vonatkozó bértáblát.

Tovább

A koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről

2021. október 28-án jelentek meg és november 1-jén hatályba léptek a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló alábbi kormányrendeletek: 

  • 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről,
  • 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet a munkahelyek koronavírus elleni védelméről.

Az 599/2021. Korm.r. vonatkozik

  • a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti bentlakásos ellátást nyújtó szociális szolgáltatónál, intézményben, valamint
  • a gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve javítóintézetnél foglalkoztatott személyekre.

Tovább

Az ingyenes utazáson túl – avagy veszélyhelyzeti szabályok a szociális területen

Bár az utóbbi napokban a hozzánk érkező kérdések nagy része arra irányult, vajon a veszélyhelyzet meghosszabbításával megmarad-e a szociális dolgozók ingyenes utazási lehetősége, számos más fontos kérdést is érint a kormány legutóbbi döntése.

Corona, Frissítés, Hírek, Közepes, Média, Újság, Blog

 

2021. évi XL. törvény a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosításáról

Az országgyűlés a héten döntött arról, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. tv. hatályát meghosszabbítja. Tehát nem a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az országgyűlés, hanem a Kormánynak arra adott felhatalmazását, hogy a veszélyhelyzetben az Alaptörvény szerinti kormányrendeletek hatályát a törvény hatályvesztéséig meghosszabbítsa. 

Bár egyesek tudni vélik, hogy a veszélyhelyzet (és így az érintett kormányrendeletek hatálya) augusztusig tart, mások szerint szeptemberig, megint mások szerint 90 napig, valójában nem lehet tudni, mikor veszti hatályát a törvény. Ugyanis nem konkrét naptári napot vagy időtartamot szabott az országgyűlés: a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon veszti hatályát. A hatályvesztés naptári napját az igazságügyért felelős miniszter annak ismertté válását követően a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozatával állapítja majd meg. 

Tovább

Munkajogi elsősegély: A munkaidő beosztásának szabályai

Nem először - és minden bizonnyal nem is utoljára - foglalkozunk a blogon a munkaidő szabályaival. Mai bejegyzésünk apropóját az adja, hogy elkészítettük Munkajogi elsősegély sorozatunk legújabb részét a munkaidő beosztásának legfőbb szabályairól.

A munkaidőkeret és a pihenőidők szabályait most terjedelmi okokból nem érintjük, de hamarosan aktualizáljuk az e témákban kiadott összefoglalókat is.

A Munkajogi elsősegélyt innen tudod letölteni, ha kétoldalasra nyomtatod, leporellóként tudod használni, és terjeszteni a kollégáid körében is.

Tovább

Veszélyhelyzeti szabályok a szociális és gyermekvédelmi ágazatban

Az országgyűlés tegnap, február 22-én elfogadta, és még aznap este 23 órakor hatályba is léptették a 2021. évi I. tv.-t a koronavírus-járvány elleni védekezésről, amely újabb 90 napra megerősíti a veszélyhelyzetre elfogadott kormányrendeleteket. Ugyancsak a kihirdetése napján 23 órakor lépett hatályba a 80/2021. Korm.r. a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról.

A szóban forgó közlönyszám innen tölthető le.

Az alábbiakban kiemelünk néhány kormányrendeletet, amely irányadó a szociális és gyermekvédelmi dolgozók jogviszonyára, illetve érinti az ellátás szervezését.

Tovább

Jogosult-e jubileumi jutalomra a munkaviszonyban álló szociális dolgozó?

Mai posztunkban egy bírósági döntés bemutatásán keresztül adunk választ egy sokakat érintő és a gyakorlatban vitatott kérdésre: jogosult-e jubileumi jutalomra az, aki nem közalkalmazottként, hanem munkavállalóként dolgozik valamely szociális intézményben vagy szociális szolgáltatónál? A Kúria szerint igen, még abban az esetben is, ha a szociális szolgáltató nem önálló jogi személy.

Tovább

24 órás műszak – most már nem csak az idősotthonokban

December 4-én jelent meg, és a kihirdetését követő napon hatályba lépett az 556/2020. (XII. 4.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt teendő, egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedésekről, valamint a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet ideje alatt elrendelt működési rendjéről. Az alábbiakban a jogszabály azon rendelkezéseit részletezzük, amelyek a dolgozók munkavégzését szorosan érintik.

Tovább

Örülünk. Örülünk?

Örülünk, hogy több, mint fél évvel azután, hogy levélben fordultunk a miniszterelnökhöz a szociális dolgozók széles körű tesztelésének érdekében, a kormány végre döntött erről. 

Elégedettségre azonban sem a kihirdetett jogszabály, sem a visszajelzések alapján nincs okunk.

Ha Te sem értesz egyet azzal, hogy akár a kormányhivatalok téves jogértelmezése, akár a jogalkotó nemtörődömsége okán a dolgozók jelentős része kimaradjon a tesztelésből, írd alá petíciónkat, amelyben mások mellett ez a követelésünk is szerepel!

mufid-majnun-oi20ehignd4-unsplash.jpg

Tovább

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az SZTDSZ és az SzMDSz követeli a megfelelő védőeszközök és anyagi források biztosítását a szociális ágazatban, a  munkájuk során megbetegedett vagy kontaktszeméllyé vált szociális dolgozók 100 %-os táppénzét, rendszeres tesztelést a szociális és gyermekvédelmi ellátás valamennyi területén, az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan ingyenes utazást a szociális dolgozóknak, valamint legalább 500.000 Ft egyszeri jutalmat, és érdemi bérintézkedéseket!

Ha egyetértesz a levélben foglaltakkal, kérjük, írd alá a Szabad a Hang! oldalon, és terjeszd ismerőseid körében is: 

https://szabad.ahang.hu/petitions/500-000-ft-jutalmat-es-50-os-beremelest-a-szocialis-agazatnak

sztdsz_szmdsz_level_orban_viktor_miniszterelnoknek_2020_11_12-page-001.jpg

Tovább

A közalkalmazotti besorolás szabályai

Az elmúlt hetekben számtalan kérdést kaptunk a közalkalmazotti besorolás kapcsán: lenullázódik-e a közalkalmazotti jogviszonya annak, aki egy rövid időre a versenyszférába megy dolgozni, kerülhet-e valaki alacsonyabb fizetési fokozatba, mint az előző munkahelyén volt, miért kerül magasabb fokozatba a bolti eladóból lett gondozó, mint az, aki évtizedek óta ott dolgozik stb. A jogszabályok változnak, ezért korábbi írásainkat aktualizáljuk, és némileg kibővítve tesszük közzé ismét, kövessétek, fontos témákról lesz szó!

Tovább
Címkék: besorolás
süti beállítások módosítása