„Nők 40” – közalkalmazottaknak

Rövid posztot hoztunk, sokakat érintő témáról – közalkalmazott és a „40 éves nyugdíj”.

Amit erről a nyugdíjról röviden tudni érdemes:

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban (munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, szövetkezeti tag stb.) nem áll.

Ez a jogosultsági idő nem azonos a szolgálati idővel. Alapesetben 32 év, keresőtevékenységgel szerzett szolgálati időnek meg kell lennie, a többi gyermekneveléssel is megszerezhető (terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban stb. eltöltött idő). A szolgálati időből főszabály szerint nem számít be a tanulmányi idő és az álláskeresési támogatás folyósításának tartama sem.

Ami most nekünk lényeges: ahhoz, hogy a nyugdíjat megállapítsák, a közalkalmazotti jogviszonyt meg kell szüntetni.

Megszüntethető a jogviszony közös megegyezéssel. Az előnye egyben a hátránya is: bármiben megállapodhatnak a felek, kérdés, mennyire tudja érvényesíteni a közalkalmazott a saját érdekeit. Ha a felmentésnél kedvezőbb megállapodási feltételeket tud kiharcolni, tegyen meg érte mindent, de ha egy fillér nélkül jönne el, ne írja alá a közös megegyezést, válassza inkább a kötelező felmentést.

Ha közeledik a 40 év, a közalkalmazott lemondással megszüntetheti a jogviszonyát. Erre egyébként bármikor lehetősége van, indokolás nélkül. Két hónap lemondási idővel kell számolnia, de ennek egy részére vagy egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól. A közalkalmazottnak végkielégítés nem jár.

Az esetek túlnyomó részében a harmadik megoldást javasoljuk, ami a jogviszony munkáltató általi megszüntetése, felmentéssel. A közalkalmazott a nyugdíjba vonulásra tekintettel kérelmezheti ugyanis a jogviszony felmentéssel történő megszüntetését, a munkáltató pedig köteles a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel megszüntetni, nem mérlegelhet, nem utasíthatja el a kérelmet. Lényeges, hogy ez a lehetőség kizárólag a 40 éves jogosultsági idővel való nyugdíjba vonuláshoz kapcsolódik. A 40 év jogosultsági időnek legkésőbb a felmentési idő leteltekor meg kell lennie, a jogosultsági időt a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv határozatával kell igazolni. A felmentési idő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő hosszától függően legalább hatvan nap, legfeljebb nyolc hónap lehet, amelynek legalább felére a munkáltató köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. Végkielégítés a felmentés ezen formájánál nem jár.

A felmentés mellett két nyomós érv is szól. Egyrészt minél hosszabb a közalkalmazotti jogviszony tartama, annál hosszabb a felmentési idő (harminc év után már nyolc hónap), így a munkavégzés alól is hosszabb időre kell a közalkalmazottat mentesíteni. Másrészt az ilyen felmentés esetében, ha a közalkalmazott legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonyban töltött idővel rendelkezik, megilleti a negyvenéves jubileumi jutalom is.

SzMDSz - SZTDSZ

Címkék: Kjt.