Iskolakezdési támogatás

Néhány napon belül kezdődik az iskola, de még most sem késő felidézni, hogyan is támogathatja a szülőt a munkáltató. 

Béren kívüli juttatásként a munkáltató iskolakezdési támogatást adhat a munkavállalónak; gyermekenként, tanulónként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó összegben, ami idén 31.500 Ft-tot jelent. Az összeghatár a munkáltató által fizetendő közterhek szempontjából érdekes, 31.500 Ft-ig 35,7 %-ot kell befizetnie, míg az afölötti részre 51,17 % a közteher. A munkavállalónak nincs adófizetési kötelezettsége. 

Az iskolakezdési támogatást a munkáltató a köznevelésben részt vevő gyermekre, tanulóra tekintettel adhatja, a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig. A támogatás formája tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosító utalvány lehet, akár papír alapon, akár elektronikus formában kibocsátva. A munkáltató csak annak a munkavállalójának adhatja a támogatást, aki az említett gyermeknek, tanulónak családi pótlék juttatásra vagy hasonló ellátásra jogosult szülője, gyámja (ide nem értve a gyermekvédelmi gyámot) vagy e szülőnek, gyámnak vele közös háztartásban élő házastársa. Támogatást tehát mindkét szülő kaphat. A jogosultság feltételeinek fennállásáról a munkavállalónak nyilatkoznia kell. Ha több munkaviszonya van a munkavállalónak, akár mindben igénybe veheti a támogatást.

Az iskolakezdési támogatásról, mint ahogy a többi béren kívüli juttatási formáról is, célszerű előre, szabályzatban vagy kollektív szerződésben rendelkezni. Ez esetben a juttatás nem adható, hanem a kollektív szerződésben vagy szabályzatban meghatározott feltételekkel jár. Ahol idén ezzel már elkéstek, ott a szakszervezetnek érdemes észben tartania a támogatás lehetőségét, hogy legalább a 2016-os év juttatásai közé beépülhessen.

SzMDSz

Címkék: tippek