Pótlékok a szociális ágazatban

Az utóbbi időben a szociális ágazat egyik legtöbbet ismételt szava a pótlék lett. Most különösebb kommentár nélkül kigyűjtöttük a 257/2000. Korm. r.-ben szabályozott, kifejezetten a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatra vonatkozó pótlékokat.

  • Címpótlék

A munkáltató – a Korm. rendeletben meghatározott feltételekkel – a közalkalmazott számára szociális tanácsadó, valamint gyermekvédelmi tanácsadó címet adományozhat. Ehhez címpótlék társul, amely a pótlékalap 100%-a.

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnél „vezető szociológus”, „vezető szociálpolitikus”,„vezető szakreferens”, „vezető pszichológus”, „vezető tudományos tanácsadó” cím adományozható, szintén 100 %-os címpótlékkal.

  • Munkahelyi pótlék

120 %-os mértékű munkahelyi pótlék illeti meg az alábbi dolgozókat:

  1. az időseket, a pszichiátriai betegeket, a szenvedélybetegeket, a fogyatékos személyeket, a hajléktalan személyeket ellátó bentlakásos intézményekben foglalkoztatott orvos, ápoló, osztályvezető ápoló, intézményvezető ápoló, gondozó,
  2. a hajléktalan személyek nappali melegedőjében foglalkoztatott szociális munkás,
  3. a bentlakásos szociális intézmények mosodáiban a szennyes ruhák átvételével foglalkozó közalkalmazott,
  4. a bentlakásos szociális intézményekben a diétás nővér, a mozgásterapeuta, a foglalkoztatás szervező, a szociális, mentálhigiénés munkatárs, a szociális és mentálhigiénés csoportvezető, a pedagógus, a fejlesztő pedagógus, a vezető pedagógus, a munkavezető és lakóotthon esetében a szociális segítő munkakörökben foglalkoztatott személyek, továbbá az ellátottak gondozását közvetlenül végző gépkocsivezető és szociális ügyintéző
  • Módszertani pótlék

Az alaptevékenységen túl ellátott feladatok elvégzéséért 200 %-os mértékű módszertani pótlék illeti meg a külön jogszabály szerint kijelölt módszertani feladatokat ellátó

  1. szociális intézmény intézményvezetőjét, illetve konzorcium esetén a gesztor intézmény és a konzorciumi tag intézmény intézményvezetőjét,
  2. gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmény intézményvezetőjét, valamint módszertani feladatokat ellátó osztályvezetőjét.
  • Speciális otthoni pótlék

A pótlékalap legalább 50%-ával megegyező mértékű speciális otthoni pótlék illeti meg

  1. a speciális gyermekotthonban, a speciális lakásotthonban, a gyermekotthon speciális csoportjában, valamint a javítóintézetben foglalkoztatott nevelőt, gyermekfelügyelőt, gondozót, gyermekvédelmi asszisztenst, pszichológust, gyógypedagógust, fejlesztő pedagógust, munkaoktatót, szakoktatót, orvost, ápolónőt, továbbá
  2. a javítóintézetben foglalkoztatott utógondozót.
  • Gyógypedagógiai pótlék

A bölcsődében a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 42. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését, gondozását végző csoportban a kisgyermeknevelőt és a gyógypedagógust gyógypedagógiai pótlék illeti meg, a pótlék mértéke legalább a pótlékalap 25%-a.

  • Különleges szakértelmet igénylő munka utáni pótlék

A területi gyermekvédelmi szakszolgálat által foglalkoztatott örökbefogadási tanácsadót különleges szakértelmet igénylő munka utáni pótlék illeti meg, amelynek mértéke legalább a pótlékalap 70%-a.

  • Gyermek- és ifjúságvédelmi intézményi pótlék

A gyermekvédelmi szakellátási intézményben a Korm.r. 2. számú melléklet V. pontjában meghatározott pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottnak gyermek- és ifjúságvédelmi intézményi pótlék adható. A pótlékot a fenntartó engedélyezi, a pótlék mértéke nem haladhatja meg a pótlékalap 100%-át.

  • Különleges otthoni pótlék

A különleges gyermekotthonban, különleges lakásotthonban, gyermekotthon különleges csoportjában foglalkoztatott nevelőt, kisgyermeknevelőt, gyermekfelügyelőt, gondozót, gyermekvédelmi asszisztenst, pszichológust, gyógypedagógust, fejlesztő pedagógust különleges otthoni pótlék illeti meg, a pótlék mértéke legalább a pótlékalap 25%-a.

  • Gyermekvédelmi pótlék

A többcélú gyermekvédelmi intézményben köznevelési feladatot ellátó intézményegységben dolgozó pedagógust gyermekvédelmi pótlék illeti meg, a pótlék mértéke legalább a pótlékalap 50%-a.

  • Gyermekvédelmi gyámi pótlék

A területi gyermekvédelmi szakszolgálat által foglalkoztatott gyermekvédelmi gyámot gyermekvédelmi gyámi pótlék illeti meg, amelynek mértéke legalább a pótlékalap 185%-a.

Közös szabályok:

A kollektív szerződés a felsoroltaknál magasabb mértékű pótlékot is megállapíthat (kivéve a címpótlékot).

A kollektív szerződés a fenti eseteken túlmenően is megállapíthat munkahelyi pótlékot a pótlékalap 25-100%-a közötti mértékben.

A felsorolt pótlékok egymás mellett nem folyósíthatók.

A pótlékalap összege 20.000 Ft.

  • Szociális ágazati pótlék

A közalkalmazottat a besorolása alapján ágazati pótlék illeti meg, melynek mértékét a Korm.r. 5. számú melléklete tartalmazza.

Nem illeti meg az ágazati pótlék a Korm. r. 2. számú melléklet V. pontja szerinti pedagógus munkakörben, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben foglalkoztatott közalkalmazottat.

  • Szociális ágazati kiegészítő pótlék

Az ágazati pótlékra jogosult közalkalmazottat - a fizetési osztálya és a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időtartam alapján - 2015. július, augusztus, szeptember, október és november hónapra tekintettel kiegészítő pótlék illeti meg. A kiegészítő pótlék mértékét a Korm.r. 6. számú melléklete tartalmazza.

SzMDSz

Címkék: pótlék, Kjt.